piątek, 30 stycznia 2015

121. Serowe ciasto kukurydziane


Serowe ciasto kukurydziane z sezamem, polane ciepłym sosem jagodowym.

Przepis:
  • trzy łyżki kaszy kukurydzianej
  • 80 gramów twarogu
  • trzy łyżki serka śmietankowego
  • jajko
  • łyżeczka masła
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • czubata łyżeczka brązowego cukru muscovado
  • dwie łyżki mleka
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • sezam
Białko oddzielamy od żółtka i ubijamy na sztywną pianę. Do żółtka dodajemy resztę składników (oprócz sezamu) i mieszamy. Gdyby masa była zbyt gęsta dodajemy więcej mleka. Gotową masę serową łączymy z białkiem, przekładamy do natłuszczonej foremki i posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 25 minut. Pyszne na ciepło jak i na zimno. Smacznego!

9 komentarzy: